Make America great again!

Așa sună sloganul campaniei celui de-al 45-lea președinte american. O campanie abjectă si extrem de mirositoare din punctul meu de vedere. Dar nu despre asta vreau să scriu. Sunt șocat de aciditatea și ascuțimea dialogului pe această temă, între români.

De la susținerea unei idei până la atacul la persoană este doar un pas, dacă o persoană nu este de acord pe o anume temă, se lovește invariabil de “ești prost“, și asta în cel mai fericit caz, injuriile pot fi mult mai variate și mai colorate.

De cele mai multe ori lipsa argumentelor este compensată de pasiune, pasiune arzătoare născută din afilierea sentimentala față de o cauză sau alta… sau prostie pură, și tocmai această lipsă de argumente conduce la violență, fie ea chiar si verbală. Și știm cu toții că violența este bastionul prostiei.

Toate evenimentele și vehemența din ultima perioadă, mi-au amintit de o fabulă veche budistă, pe care vă las să o citiți în continuare. Concluziile le trageți voi.

Povestea elefantului

„Candva, demult traia un rege care chemandu-si servitorii le-a spus:

Adunati-va cu totii, servitori credinciosi, apoi mergeti de strangeti la un loc pe toti oamenii nascuti orbi din imparatie, pentru a le arata un elefant ”

„Prea bine, marite rege” au spus servitorii, dupa care fiecare a plecat spre a indeplini voia regelui lor.

Cand toti cei nascuti orbi au fost adunati in locul desemnat de rege, acesta a venit in mijlocul lor si le-a spus, ” Acesta este un elefant „.Apoi unui orb i-a prezentat capul elefantului, altui orb i-a prezentat trompa, altuia urechea si asa mai departe, spunandu-i fiecaruia ca ceea ce i-a aratat a fost un elefant.

De fiecare data regele cand prezenta elefantul unui orb, il intreba pe acesta, ” Asadar orbule, ai vazut cum arata un elefant? Spune-mi acum, ce fel de lucru este un elefant? ”

Cei carora li s-a prezentat capul elefantului au spus ca elefantul este ca o oala. Apoi cei carora li s-a aratat urechea au spus ca elefantul este ca un cos de fructe ; cei carora li s-au aratat coltii de fildes ai elefantului au spus ca elefantul este ca un plug, cei carora li s-au aratat trunchiul elefantului au spus ca elefantul este ca un granar ; cei carora li s-au aratat picioarele au spus ca elefantul este ca si coloana care sustine un templu ; cei carora li s-au aratat coada au spus ca elefantul este ca o perie.

Apoi toti orbii adunati in aceea piata au inceput sa se imbranceasca si sa tipe, ” Asa arata elefantul ! „, ” Ba nu, elefantul arata asa! „, ” Ba da! „, ” Ba nu! „. In curand lucrurile au scapat de sub control si orbii s-au luat la bataie.

Apoi maestrul a incheiat, spunand ” La fel sunt si acesti predicatori si intelectuali care vorbesc la nivel teoretic de lucruri pe care ei nu le-au vazut….. Prin ignoranta lor sunt exact ca orbii din povestea cu imparatul certareti si deformand realitatea intr-un fel sau altul ”

(2)(0)
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp

Leave a Reply