Discutii asertive

Alexandra   September 5, 2016   No Comments on Discutii asertive

 

Asertivitate= modalitatea de comunicare prin care iti exprimi autentic punctul de vedere, sentimentele fara a-l jigni/ataca pe celalt sau a te simti vinovat. Spui NU, faci sugestii, cereri intr-un mod spontan, curajos si direct.  Este un comportament exersat, nefiind agresiv sau pasiv. Pasivii nu isi apara propriile limite, impuse in general de cei agresivi, datorita fricii.  Agresivii vor incerca prin orice mijloace sa ii influenteze pe ceilalti, chiar daca le vor face rau. Asertivitatea pune accent pe invingerea fricii de a vorbi, expunere a punctul de vedere, intr-un mod care nu incalca drepturile si limitele celor implicati.

NU

Chiar crezi ca ma intereseaza oferta ta?

Inteleg ca te simti ranita, insa ai incercat sa vezi lucrurile si din punctul lui de vedere?

De vreme ce m-ai intrebat, nu sunt de acord cu tine in acest caz.

Totul bine si frumos, sau mai bine zis totul asertiv de glorios. Am invatat sa ne exprimam si aparam dorintele, trairile, punctul de vedere. Citim si auzim in toate discursurile motivationale: da, spune ce ai de zis! nu lasa frustrarea, incarcarea emotionala sa te domine. Da afara tot! O sa te imbolnavesti, nu face bine. Ai niste pete urlatoare pe fata, asa-i ca vrei sa spui ceva?

Fii asertiv omule, si vei trai in regatul increderii in sine si al auto-respectului. Singur. Ca pe acolo destul de rar gasesti pe cineva care sa reactioneze pozitiv la tot te invata articolele astea. De regula cand dai de vreun asertiv ratacit, il recunosti cand nu isi face vazut scutul de vreo 3 ori mai mare decat el, sau sare direct la bataie dupa cateva cuvinte. Intinde-i o mana in ambele cazuri, desi suna a basm 3-ul asta.  Pentru inceput.

Adica ce, imi spui cu adevarat ce gandesti despre asta? eu te-am intrebat asa…ca aveam nevoie de o confirmare, dar vad ca nu mi-o oferi, asa ca dute-n treaba ta. Ca prieteni ma gandeam ca vei fi de acord cu mine, nu sa spui fix ce gandesti. Hai ca m-am convins si cu tine, nimeni nu ma intelege.

Si nici macar n-am depasit limita agresivitatii sau a pasivitatii. Sunt fix la mijloc, acolo unde-si are locul asertivitatea. Dar se pare ca pe o franghie. Nici macar nu ti-am invalidat spusele sau batut cu pumnul in piept ca ceea ce debitez eu este corect. Dar nici n-am mutit, in ideea de a fi bine vazuta, acceptata.

Da, stiu ca ne simtim mai bine in compania celor ce ne trimit semnale pozitive, cei care ne plac, valideaza si aproba. Ne intrebam si intereseaza ce gandesc ceilalti despre noi. Si daca tot vrei sa iesi din bula asta insa nu stii daca esti pregatit de o discutie onesta, sintagma “fii partenerul de discutie pe care vrei sa-l ai” nu prea mai merge. Pentru ca s-a inventat o alta sintagma la fel de folosita: “daca vrei sa se schimbe ceva, incepe cu tine”.

Tocmai s-a rupt spatarul scaunului in acest moment. Fix de la mijloc. O fi vreun semn? mda, cred ca voi elimina si partea din stanga, sa ramana doar asertivitatea.

Bazeaza-te pe mine, zise ea 😉

Scaun Rupt

 

 

 

 

(3)(0)
FacebookTwitterLinkedInWhatsApp

Leave a Reply